kamagra wikipedia bijwerkingen hoge bloeddruk kamagra echtheidskenmerken kamagra bestellen 2018 wat is erectie erectie pil

Een vis op het droge

Vis op het droge

Een paar weken terug kreeg ik van de Gelderlander een bijzonder fotoklusje.

 

Plas in Heteren

Of ik de plas in Heteren wist vroeg de journalist. Jazeker daar zwemmen we altijd met de hond. Ik had al jaren geleden gehoord dat hier een haventje moest komen.

Die plas in Heteren wordt dus vergroot, vertelde de journalist en daarvoor is de hulp van een enorme zandzuiger ingeroepen. En die ligt nu nog als een vis op het droge en of ik daar even wat foto’s van kon maken.

 

Baggerlaarzen

Ik deed mijn bagger laarsjes aan en ging op pad richting Heteren.

Het is altijd een hele klus om op zo’n bouwterrein de juiste persoon te spreken te krijgen en een hele tour om met mijn klein blauwe Fiatje het terrein op te worden gelaten.

 

Geen man?

Ik zie waar ik moet zijn en zie daar 2 werkmeneren. Ik draai het raampje naar beneden en hoor:” u mag hier niet rijden”. Nou jullie auto’s staan daar toch ook? “Wij zijn hier aan het werk” zeggen de heren. “nou ik ook straks als het goed is” : antwoord ik,” ik ben de fotograaf vd Gelderlander”.

Oh dat wisten we niet, we verwachtten een man. Geeft niks ik hoor het wel vaker.

De heren zijn uiterst behulpzaam en vertellen me waar ik de meneer kan vinden die op de foto moet.

 

Grote zandbergen

Met mijn laarzen ploeg ik door het mulle zand en bovenop de grootste zandberg zie ik al iemand zwaaien.

Ik klim omhoog terwijl mijn laarsjes zich vullen met het losse zand.

De man vertelt honderuit over de werkzaamheden van deze zuiginstallatie in de Plas van Wijck.

 

Rotterdam 55

Er wordt op dat moment nog volop gewerkt aan de montage van de Rotterdam 55, zoals de zandzuiger heet of eigenlijk de zandklasseerinstallatie. Deze zal de komende tien jaar miljoenen tonnen aan zand en grind gaan verwerken.

De huidige Plas van Van Wijck, die nu ongeveer 20 hectare is gaat de komende jaren wel 25 hectare groter worden

 

Zandzuiger montage

Ik had me nooit eerder afgevraagd hoe zo’n zandzuiger nu eigenlijk op de plaats van bestemming komt.

In mijn beleving dacht ik dat zo’n “slagschip” over het water aankwam in zijn geheel.

Maar De Rotterdam 55 wordt ter plekke in elkaar gebouwd.

En dat is eigenlijk best een gek gezicht zo’n zandzuiger die op het zand ligt.

 

Zandfabriek

De zandzuiger is eigenlijk een enorme zandfabriek die het afgegraven zand en grind gaat verwerken. Dat zand wordt daarna vermengd.

Want wat voor de buitenwereld gewoon zand is, is dat voor degenen die het gaan gebruiken niet. Er zijn enorm veel verschillende soorten zand leren we van de projectleider ter plekke. Voor woningbouw is bijvoorbeeld een andere samenstelling nodig dan voor wegenbouw.

De Rotterdam 55 kan op die manier honderden verschillende samenstellingen maken, afgestemd op de wensen van de gebruikers.

 

Korrelopbouw

De zandzuiger is gebouwd om (industrie)zandproducten met een voorgeschreven korrelopbouw te kunnen produceren.

Het overgrote deel van het vervaardigde zand is bestemd voor gebruik bij de beton- en asfaltcentrales, welke diverse eisen stellen aan het door hun gebruikte zand (ook wel toeslagmateriaal genoemd). Deze eisen gaan voornamelijk over de korrelverdeling en over de zuiverheid van het zand.

 

Transport
Het transport van al dat zand is één van de voornaamste redenen dat de ‘zandfabriek’ Rotterdam 55 op het water komt te liggen. Om overlast door transport per vrachtwagen door Heteren te voorkomen, wordt al het verkochte zand per schip over de rivieren vervoerd.

 

Wat een hoop informatie

Ik hoor weer dingen die ik nog nooit eerder heb gehoord en dat is wat ik zo leuk vind aan dit werk, je gaat eigenlijk bij veel klussen op een soort van excursie, je ziet interessante objecten en het is heel leerzaam. Het leuke is dat ik al deze informatie te horen krijg terwijl ik gewoon aan het fotograferen ben. Dan blijft meneer ontspannen en hoor ik nog een hoop interessante informatie.

 

A50

Een paar weken later rijd ik over de A50 over de brug bij Heteren en zie de Rotterdam 55 liggen in het donker op de plas, hij ligt nu echt in het water en de lampen op de boot weerspiegelen in het water, het doet me denken aan de beelden die ik heb gezien van de Titanic.

 

Rijk

Ik voel me dan echt rijk dat ik deze zandfabriek, als een van de weinigen van dichtbij heb mogen bekijken en fotograferen. En hoop dat ik dit werk nog heel lang kan blijven doen.

Ga terug